Kosa i putovanja – Studio Prostor
was successfully added to your cart.

Kada putujemo poslednje što želimo je trošenje vremena na sređivanje frizure i neposlušnu kosu. Sa druge strane, koliko god da se potrudimo oko odevne kombinacije i šminke, ako i kosa nije onakva kakvom smo je zamislile, izgled nije potpun.

Zato vam dajemo nekoliko kratkih saveta za negu kose na putovanjima, kako bismo vam olakšali odgovor na ono večito pitanje “a šta sa  kosom danas?“.

  1. AKSESOARI

Putovanja su pravi trenutak da na glavu stavite sve ono što tokom radne nedelje ne možete. Ukosnice, šarene šnale, marame, šeširi, gumice, rajfovi…odabir je samo vaš! Marame su odlične ako ne stignete da na vreme operete kosu, a internet je pun ideja i načina na koji je možete uvezati oko kose.

2. SUVI ŠAMPON

Ako treba da imate samo jednog saveznika tokom svojih putovanja, neka to bude suvi šampon. Ako se desi da ga zaboravite, a novi nemate gde da kupite, možete da iskoristite bebi puder. Nanesite suvi šampon na teme glave i rukama dobro protresite kosu, zatim je očešljajte kako biste uklonili bele tragove. Suvi šampon takođe možete naneti na suvu kosu pre spavanja, pa ujutru kosu rasčešljati.

3. DESTINACIJA

Upoznajte se sa destinacijom na koju putujete i u skladu sa tim spakujte odgovarajuće proizvode za negu. Ako na primer putujete u Veliku Britaniju, korisno je znati da njihova voda ima znatno manje kamenca od naše pa će kosa pozitivno reagovati na promenu – biće mekša i sjajnija i to bez korišćenja ikakvog preparata. Ipak, treba imati na umu i da vetar jako mrsi kosu što vodi do prekomernog pucanja vlasi, a vlaga podstiče ondulaciju.

4. REDOVNO ČEŠLJANJE

Iako zvuči banalno, mnoge žene odluče da se na odmoru skroz opuste, naročito na moru, pa zaborave da češljaju kosu. Tako se stvaraju čvorovi i kosa se umrsi do te mere, da je veoma bolno očešljati je nakon toga. Da ne kažemo koliko vlasi opadne u tom procesu, ovaj put nepotrebno. Ako je kosa inače sklona mršenju, uvek sa sobom nosite sprej za lakše rasčešljavanje. Kosu nikadane češljajte mokru, a ako je već umršena, češljajte najpre krajeve, a tek nakon toga povlačite četku od temena ka krajevima.

5. ZAŠTITA OD SUNCA

Leto je pred nama i kao što činimo sve da zaštitimo kožu od sunca, isto to bi trebalo da činimo sa kosom. Prejako sunce loše utiče na vlasi, suši kosu i čini da boja kose bledi (pogotovu ako je kosa senčena) pa je jača nega poželjna. Pored kapa, šešira ili marame koji se na visokim temperaturama podrazumevaju, pojačajte hidrataciju i koristite tonik za vitalnost i hidriranje .

6. SVILENA JASTUČNICA

Sprečava trenje vlasi, samim tim i pucanje dlake. Odlična je i za kožu lica jer je hipoalergena, ne skuplja grinje i prašinu, što je često problem kod posteljine u smeštajnim objektima.

7. IZBEGAVAJTE KUPANJE NA BAZENIMA

Ukoliko je kosa senčena i pokrivena blanšom a vi je niste prethodno zaštitili, pogotovu ako ste plavi ili svetlijih nijansi. Hlor čini da plava kosa – pozeleni. To naravno ne znači da ne smete da se kupate u bazenu, već samo da kosu zaštitite i pružite joj neophodnu negu.

8. ODMORITE KOSU OD TOPLOTE

Odlazak na putovanje, naročito ako je odmor u pitanju je idealno vreme da kosa odmori od toplote – fena, prese, figara. Sušite je prirodno, na toplom vazduhu, ili je do pola prosušite fenom. Ako putujete u hladnije krajeve, hladnoća često isuši skalp, pa se potrudite da koristite odgovarajuće proizvode za negu temena i hidrataciju, a u slučaju da ste na poslovnom putovanju, na vreme se setite da ponesete odgovarajući adapter za fen ili presu, ukoliko putujete u zemlje gde su neophodni (na primer Kipar, Velika Britanija…).

Ostavite komentar