Riđa kosa – 5 saveta za negu – Studio Prostor
was successfully added to your cart.

Iako se statistički broj ljudi koji se rode sa riđom kosom (na globalnom nivou) kreće između 1 i 2 %, sve je više žena koje se bar jednom u životu odluče da postanu riđokose. Činjenica da je protagonista gledane serije „The Queen’s Gambit“, Anja Tejlor Džoj (Anya Taylor-Joy) riđokosa, doprinela je popularnosti crvenih i narandžastih tonova u frizerskim salonima i sve je više žena koje žele da se farbaju baš u ove, vatrene nijanse.

Anya Taylor-Joy

Svako ko se bar jednom u životu odvažio da bude riđ, zna sa kakvim izazovima se riđe žene susreću. Crvena i narandžasta kosa i sve nijanse između su veoma zahtevne – mora se paziti na održavanje boje i dodatnu negu, jer su ovakve kose neretko veoma suve i sklone mršenju. U daljem tekstu pročitajte 5 saveta za negu riđe kose, i korake koje možete preduzeti kako bi boja bila što postojanija.

  1. NE PERITE KOSU ČESTO

Crveni i narandžasti tonovi se lako speru. Svedite pranje kose na jednom do dva puta nedeljno. Ni vaše teme ne voli prečesto pranje-što ga češće perete, više će se mastiti.

Takođe savet za koji ste sigurno već čuli, završite pranje kose mlazom hladne vode. Topla voda otvara kutikulu vlasi što omogućava lakše skidanje boje sa nje, dok je hladna voda zatvara pa tako sprečava preterano ispiranje boje i bolju apsorbciju preparata koje koristite.

 

 

2. KORISTITE ŠAMPON SA RUZMARINOM

Takozvane „džindžer“ kose su često veoma suve pa je korišćenje odgovarajućeg šampona više nego poželjno. Ruzmarin kao sastojak  u proizvodima za negu kose daje sjaj vlasima i povoljno utiče na kvalitet i količinu sebuma. U salonu preporučujemo John Masters Organics šampon sa lavandom i ruzmarinom za normalnu ili sa ruzmarinom i pepermintom za tanku kosu.

3. KORISTITE PRIRODNU ČETKU

Četke sa prirodnim dlakama ravnomerno raspoređuju prirodna ulja skalpa i masnoću od temena do krajeva i na taj način pospešuju njen sjaj, za koji smo već pomenuli koliko je bitan, naročito za riđe kose. Prirodne četke se najčešće izrađuju od veprove dlake i za svakog frizera su glavno sredstvo za dolazak do sjajne kose. Takođe prijatno masiraju i stimulišu teme. Iako su im cene uglavnom „jače“, edukovan frizer će vam uvek reći da su itekako vredne kupovine.

4. KORISTITE ODGOVARAJUĆA ULJA

Zbog suvoće dlake kojoj je generalno bojena kosa sklona, a naročito riđa, upotreba ulja je preporučljiva. U ovom slučaju, kao i sa šamponima i kondicionerima, dobro bi bilo da preparati imaju što manje  veštačkih, a što više prirodnih sastojaka koji će nahraniti suvu vlas. Ulja pomažu zadržavanje vlage, hidriraju i smiruju neposlušne vlasi. Kokosovo i arganovo ulje su dva najčešća izbora, a kod nas na web shop-u možete pronaći arganovo ulje iz John Masters Organik linije, kao i Redken ulje iz All Soft linije.

Da smirite naelektrisanost i ćebanje dlake, a povećate sjaj, mogu vam pomoći i Redken ulje za sjaj, kao i Philip B kapi za kosu bez parabena i ftalata.

 

5. IZBEGAVAJTE TOPLOTU

Jako sunce i kosa bez zaštite su loša kombinacija. Kao što leti negujemo kožu, potrebno je da negujemo i kosu i sprečimo preterano isušivanje. U letnjim mesecima, kada provodimo dosta vremena na suncu, trebalo bi ograničiti feniranja ili izlaganje kose jakoj toploti, a uložiti novac u kvalitetan i odgovarajuć proizvod, kao na primer neki od sprejeva za zaštitu od toplote: Redken Iron Shape ili Pillow Proof primer, ukoliko često fenirate kosu, ili neku od prirodnijih varijanti – Leonor Greyl tonik za hidriranje i vitalnost kose ili sprej za termo zaštitu i volumen namenjen tankoj kosi.

Ostavite komentar