Kako da pravilno opereš kosu kod kuće – Studio Prostor
was successfully added to your cart.

Iako zvuči i izgleda banalno i jednostavno, veliki broj žena prati pogrešne korake kada je samostalno pranje kose u pitanju. Kosa koja se prebrzo i prečesto masti, osetljivo teme ili izrazito suvi krajevi: sve ovo može biti posledica nepravilnog pranja kose. Zato vam u tekstu ispod navodimo nekoliko pravila za ispravno pranje kose.

  1. NE ČEŠLJAJTE MOKRU KOSU

Mokra kosa je osetljivija i sklona pucanju, zato je najbolje, a istovremeno i znatno lakše, rasčešljavati suvu kosu, naročito kovrdžavu. Ovakav ili sličan sprej pomaže brzom i efikasnijem rasčešljavanju kose.

2. DOBRO ISPERITE KOSU

Jedna od najčešćih grešaka je količina preparata koji se nanose – često smo u zabludi da je više bolje. Kod pranja kose to je velika zabluda – dovoljne su veoma male količine šampona, balzama ili maske; toliko male da je jedan stisak pumpice više nego dovoljan. Šampon je bitno naneti ne samo na teme glave kako to obično biva, već i na predeo iza ušiju i zadnji, potiljačni deo, koji se uvek zaboravlja. Sledeći korak je dobro isprati kosu, sve dok ne počne da nam blago“škripi“ pod prstima.

Uvek kosu perite toplom, ne vrućom vodom, jer vrućom vodom možete povrediti osetljiv skalp. Pranje završite uvek mlazom hladne vode, kako biste zatvorili kutikulu dlake i zadržali na vlasi sve proizvode za negu koje ste na kosu tokom pranja naneli.

3. KORISTITE PREPARATE ZA SVOJ TIP KOSE

Česta greška je korišćenje neadekvatnih proizvoda za pranje. Takozvani „čistači“ su medicinski ili prirodni šamponi, kod nas poznati: breza, kamilica i kopriva, nisu uvek idealna opcija, naročito za kose tretirane blanšem. Usled farbanja i tretiranja kose, njoj se u tom procesu dosta toga oduzima, korišćenjem adekvatnih proizvoda kosi morate vratiti i nadomestili ono što ste joj uzeli, tako da će ti prirodni šamponi samo dodatno isušiti kosu. Žene često vole upravo takve šampone jer im posle njiih kosa „škripi“, ali znajte da tretirana kosa ne sme da škripi.  Šampone koji hidriraju treba naneti na teme, a na krajeve odgovarajuću masku. Ako niste sigurni koji šampon i maska su odgovarajući za vaš tip kose, pitajte svog frizera za savet. Na našem web shop-u možete pronaći proizvode za svaki tip kose, a u salonu dobiti savet za adekvatnu negu kako u salonu tako i kod kuće.

4. KORISTITE ULJE I BALZAM

a ako to činite, koristite ih pravilno. Balzam se nikada ne nanosi na teme i skalp – samo na dužinu. Određene balzame možete ostaviti na mokroj kosi i do desetak minuta za efektiniji učinak, dok se neki ispiraju odmah nakon nanošenja. Neka ulja se utrljavaju u vlas i ostavljaju da deluju preko noći, potom pre šamponiranja ispiraju. Pre korišćenja proizvoda pratite uputstvo sa ambalaže i savete svog frizera. Ulja koja mi volimo i koristimo u našem salonu su Leonor Greyl ulje i John Masters sjaj na bazi organskih kelp algi umesto silikona.

 

5. BUDITE NEŽNI

Kosa ne voli čupanje, gumice i ukosnice. Ako možete bolje je da kosu nežno pokupite šnalom. Kosa takođe ne trpi frotiranje peškirom koje nekako svi praktikujemo odmah nakon pranja. Kosu samo pokupite peškirom i ostavite tako 10 – 15 minuta bez ikakvog trljanja. Kada imate prilike kosu osušite prirodno, bez fena, a presu i figaro korisitie što ređe.

6. NE PERITE KOSU PREČESTO

Jedan od krivaca za prečesto i preterano mašćenje kose jeste pre svega prečesto pranje. Svakodnevno pranje kose narušava prirodno stanje skalpa i sva dobra ulja koja koža glave sama stvara, a češljanjem se dalje prenosi niz dlaku. Ta prirodno stvorena ulja želimo na našem skalpu i vlasima, svakodnevnim pranjem ona nestaju. Čak iako imate prirodno masniji skalp i skloni ste brzom mašćenju kose, pokušajte da koristitie odgovarajući preparat poput Leonor Greyl šampona za masno vlasište i suve krajeve ili tonika za regulisanje masne kože glave  i da kosu perete bar svaki treći dan. Što kosu češće perete ona se češće masti.

Ukoliko se aktivno bavite sportom i trenirate svaki dan pa ne možete da izbegnete svakodnevno pranje, probajte lagano mleko umesto šampona – čuveni Leonor Greyl Lait Lavant A La Banane.

 

 

Ostavite komentar