Koji proizvod odgovara mojoj kosi? – Studio Prostor
was successfully added to your cart.

Ponuda je ogromna. Police u prodavnicama prepune šarenih, mirišljavih preparata za kosu koji nas mame da ih kupimo i probamo. Takvu kupovinu uvek treba sprovesti uz oprez jer nije svaki proizvod dobar za baš naš tip kose.

A kako uopšte da znam koji je moj tip kose?

To ćeš najsigurnije saznati od svog frizera. Svaka problematika (ukoliko naravno postoji) ima i svoje rešenje. Masno teme, suvi krajevi, vlas koja lako i često puca, tanka i krta dlaka…Nije svaka kosa zdrava kosa, ali svaka to može da postane ukoliko se neguje i tretira na pravi način. Komercijalni šamponi koji su svima lako dostupni, imaju i cene koje nisu konkurent medicinskim ili šamponima ekskluzivnijih brendova, ali često našoj kosi donesu više štete nego koristi.

Jedan od prvih koraka ka odredjivanju tipa kose je klasifikacija vlasišta. Svaki šampon se zbog tehnike pranja kose nanosi najpre na teme, pa se kod masnog temena preporučuju šamponi sa malim hidrirajućim kapacitetima, takozvani čistači. Perut se takodje češće pojavljuje kod masnijeg temena.

Suvo teme ćete kod sebe najčešće prepoznati ukoliko je prisutan svrab nakon pranja kose.

Ukoliko nemate ni izrazito masan ni suv skalp, srećni ste jer ste u retkoj grupi onih koji imaju normalan skalp – najbolji pokazatelj je kosa koja se masti treći ili četvrti dan po pranju, što je i preporučena učestalost pranja kose.

A sada pravac kod svog frizera po svoju dozu prave nege i savete, a do tada kod nas pročitaj koje su to greške koje najčešće pravimo kada biramo proizvode za svoju kosu.

Veoma je bitno pravilno i temeljno oprati kosu, i znati neka osnovna pravila pri odabiru preparata:

  • Kondicioner se nanosi samo na krajeve, nikada na teme
  • Šamponi sa sulfatima nisu pogodni za već suvu kosu i skalp, jer dodatno isušuju.
  • Preparati sa dodatkom peperminta hidriraju suve vlasi
  • Šamponi za volumen takodje isušuju skalp
  • Debela dlaka je gotovo uvek i suva dlaka, šamponi koji hidriraju će joj pomoći da vrati neophodnu vlagu
  • Kovrdžava kosa takođe voli šampone koji  hidriraju
  • Šamponi na bazi koprive ili breze, koji se smatraju prirodnim  i bez mnogo sastojaka nisu pogodni za hemijski tretirane kose – senčene kose, kose pod blanšom, farbane kose. Takve kose žele preparate koji će im vratiti ono što im je blanš  oduzeo – vitamine, minerale, elastičnost i sjaj; takvim kosama se najčešće preporučuju preparati na bazi proteina.
  • Normalna kosa ima dlaku koja je sjajna i elastična – šampon sa izbalansiranom formulom je dobar izbor. Ako vidite da dlaci fali elastičnost, izbegavajtre teške i masne preparate koji opterećuju vlas i vuku je na dole-izbegavajte preparate koji u sebi sadrže silikon. Veoma blagodetna i blaga za dlaku su ulja, poput na primer argan ulja.

Ukoliko ste promenili šampon, posavetovali se sa svojim frizerom i dobili savet za adekvatnu negu koja pogoduje tipu kose, a problematika i dalje postoji, često problem dolazi „iznutra“ – proverite hormonski status i posetite svog dermatologa i endokrinologa.

 

 

Ostavite komentar